Teste de inteligență :: interviu pentru angajare : 0,3,6,9,10

+2

Am participat, cândva, la un interviu pentru angajare la o firmă, în domeniul informatic. Mi s-a dat un test, la care una din întrebări suna cam așa:

Ce proprietate au doar numerele 0,3,6,9,10?

La vremea respectivă, aveam un respect nemărginit pentru testele de inteligență. Atât de naiv eram pe atunci.

Am răsucit problema pe toate pe părțile. Singura idee care mi se părea logică era să găsesc o formulă matematică, pentru că aveam de-a face cu numere. Desigur, răspunsul “toate numerele prezentate sunt divizibile cu 3” nu era corect, pentru că 10 nu este divizibil cu 3. După 30 de minute, m-am dat bătut. Nu știam să răspund. Care era răspunsul, totuși?

Numele tutoror celor 5 numere sunt formate din fix 4 litere:
ZERO
TREI
ȘASE
NOUĂ
ZECE

Răspunsul m-a șocat atunci. Acum, privind în urmă, îmi dau seama că este vorba doar despre o înșelătorie. Acea proprietate nu este a numerelor, adică nu depinde doar de numere, ci și de limbă. Răspunsul este valabil în limba Română, dar nu și în Engleză.

ZERO
ONE
TWO
THREE
SIX
NINE
TEN

Nu este o problemă de Matematică, ci o întrebare de genul celor pe care și le puneau tinerii, la șezătoare, pe vremea lui Coșbuc. Este înșelătorie curată, mascată sub numele de “întrebare de perspicitate” sau “test de inteligență”.

Există un singur lucru pe care-l regret : că nu m-am ridicat când am văzut natura testului. Te rog frumos, fii mai deștept decât am fost eu! Dacă primești, la testul de angajare, întrebarea asta, sau una de genul ei, ridică-te și pleacă. Nu te certa cu ei. Dacă ei îți promit 3000 de dolari pe lună, s-ar putea să trebuiască să mergi pe Lună ca să-i ridici, iar ei să-ți spună : “doar te-am anunțat că erau 3000 de dolari pe Lună!” Este ceva asemnănător cu ce fac anumiți vânzători pe la mare, vara : pun prețul gen 6,99 per kilogram, dar fac cifra 9 să semene cu un 0.

Sunt nedrept. De fapt, chiar este un test de inteligență. Pentru că cineva inteligent își amintește proverbul: Un nebun aruncă o piatră într-o baltă și o sută de înțelepți nu pot s-o scoată.

Apropo, știi ce trebuie să calci prima dată? Vizitează link-ul de mai jos – preventiv, ca să nu ai surprize la angajare.

http://matematicaesimpla.com/test-la-spitalul-de-nebuni/

+2