În ce clasă se învaţă?

+5

Matematica adevărată caută să rezolve problemele în felul cel mai eficient posibil. Metoda falsei ipoteze se învaţă în clasa a II-a. În clasa a VII-a, se învaţă o altă metodă mai eficientă (metoda substituţiei). În clasa a VIII-a, se învaţă o metodă şi mai bună (metoda reducerii). Abia în clasa a XI-a se predă adevărata cale de rezolvare a problemei iniţiale : regula lui Cramer.

Exemplu practic:
Vrei să ajungi la gară.
Metoda falsei ipoteze : mergi pe jos, cu spatele, ocolind jumătate din oraş.
Metoda substituţiei : mergi pe jos, direct până la gară
Metoda reducerii : iei un tramvai
Regula lui Cramer : iei un taxi, pe drumul cel mai scurt

Taxi-ul are un pret. Mersul pe jos e gratis. Cei care înţeleg metodele eficiente, stau relaxaţi în taxi. Preţul plătit este efortul de a se debarasa de metode învechite. Cei care merg pe jos, se uită cu invidie la cei din taxi şi spun că mersul pe jos este mai sănătos.

Metoda falsei ipoteze distorsionează modul de gândire a celui care o învaţă. Te face să pierzi din vedere scopul final, care este găsirea drumului cel mai scurt şi rapid către destinaţie.

Metoda falsei ipoteze te va face să te îndoieşti de capacitatea ta de a înţelege matematica. Este o metodă greoaie şi inutilă. Merită s-o ştii doar ca să treci clasa. O să scapi de ea mai târziu.

Nu contează în ce clasă se învaţă o noţiune. Citeşte explicaţia, află ce înseamnă cuvintele pe care nu le înţelegi si este suficient. Au existat copii care au înţeles la 10 ani toată matematica din liceu. E adevărat, nu le-a fost predată în forma din manual, ci într-un fel simplu şi uşor de înţeles, cu exemple practice.

Regula lui Cramer foloseşte determinanţi. Noţiunea de determinant este bazată pe cea de matrice. Ca să înţelegi determinanţii trebuie să înţelegi matricele? Depinde. Dacă vrei să ştii totul despre determinanţi – da. Dacă vrei doar să ştii să aplici regula lui Cramer, este suficient să ştii formula de calcul.

Atunci când te vei angaja undeva, te vor întreba dacă ştii să rezolvi o problemă. Dacă tu vei alege metoda cea mai eficientă, un şef inteligent te va aprecia. N-o să te întrebe nimeni de unde ştii acea metodă, sau, mai rău, cum de îţi permiţi să ştii.

“N-ai voie să foloseşti regula lui Cramer în clasa a VIII, pentru că se învaţă abia în clasa a XI-a”. Asta nu se numeşte Matematică.

+5