Unităţi de măsură : În ce se măsoară volumul?

+26

Unitatea de măsură pentru volum, acceptată (aproape) internaţional este metrul cub. 1 metru cub este un volum uriaş pentru operaţiile zilnice. Este mai mult decât încape într-o cadă de baie obişnuită.

Când cumpărăm lapte, de exemplu, dacă am măsura în metri cubi ar trebui să cerem:
“Aş dori 0.001 metri cubi de lapte.” O altă unitate de măsură, nestandard, dar mai uşor de folosit este litrul.

1 litru este un submultiplu al metrului cub. 1 litru = 1 decimetru cub = 0.001 metri cubi.
Invers, 1 metru cub = 1000 de decimetri cubi = 1000 de litri.

Dar un metru cub de apă, câţi litri are? 1000 de litri de apă. 1 metru cub de ceva are 1000 de litri de ceva.

Dar câte kilograme are un metru cub? Depinde din ce material este făcut, adică depinde de densitatea lui.
De exemplu, apa are densitatea 1, deci 1 metru cub de apă va cântări 1000 de kilograme, adică o tonă.

Cererea de mai sus s-ar traduce “Aş dori un decimetru cub de lapte” (dacă vrei să fii în centrul atenţiei la coada de la casă) sau “Aş dori un litru de lapte” (dacă vrei să pleci liniştit acasă, fără ca agentul de pază să te reţină pentru spitalizare la un sanatoriu).

De ce merele nu se vând la litru? Nu s-ar putea stabili un preţ per litru de mere? Până la urmă, un măr, ca orice obiect, are un volum. Teoretic, se poate. Practic însă, ţăranul român ar trebui să aibă aparate ca la NASA pentru măsurarea volumului unui corp. Ar trebui să muncească o viaţă doar ca să-şi cumpere un astfel de aparat. Măsurarea masei este mult mai simplă – aparatul care măsoară masa se numeşte cântar.

Ar mai fi o problemă. Două mere care au acelaşi volum nu au neapărat aceeaşi masă, la fel cum o bilă de plastic este mai uşoară decât una de plumb de aceeaşi mărime. Mai intervine şi transportul. Când calul trage căruţa, el învinge forţa de greutate, care este proporţională cu masa nu cu volumul.

Bine, dar de ce fluidele se măsoară în litri? Pentru că un fluid se mulează perfect pe suprafaţa recipientului. Dacă umpli cu apă o găleată de 10 litri, vei avea fix 10 litri de apă. Dacă umpli cu mere o găleată de 10 litri, vei avea cam 8 litri de mere şi 2 litri de aer, care ocupă spaţiul dintre mere. Cum poţi vedea exact ce volum ocupă merele? Pui apă pe lângă mere, până se umple găleata. După aceea, scoţi merele şi măsori câţi de litri de apă ai. Metoda are dezavantajul că se udă merele.

Ai văzut vreodată mere umede în piaţă? Acum ştii şi de ce sunt umede 😉

Ofer meditații la Matematică, la prețul de ... (detalii aici)
+26

Comments are closed.