Oamenii preferă baza 10, iar calculatoarele – baza 2. De ce?
Unii spun că oamenii preferă baza 10 pentru că au 10 degete, în total, la cele două mâini. Poate că așa a apărut numărul 10, dar motivul pentru care baza 10 este preferată este pentru că toate operațiile care se învață în clasele primare se fac în baza 10. În mod normal, când scriem un număr, ar trebui să precizăm și baza. Folosim atât de des baza 10 încât acest lucru ar fi inutil și incomod. Așa că, s-a renunțat să se mai scrie, mai mult, se presupune că toate numerele care nu au baza precizată sunt în baza 10. Baza 10 folosește cifrele de la 0 la 9 (în total 10 cifre). Orice număr pe care-l folosim în viața reală (exemplu : 44) se scrie folosind una sau mai multe cifre de la 0 la 9.
Calculatoarele adoră să lucreze în baza 2, care folosește doar două cifre : 0 și 1. De ce nu vor și ele să folosească 10 cifre, ca și noi?
Calculatoarele primesc informațiile sub formă de impulsuri electrice. Ca să distingă aceste impulsuri, ar trebui să aibă un anumit grad de percepție/finețe. Este mult mai ușor pentru ele să distingă între două feluri de impulsuri (ca pentru baza 2), decât între 10 feluri (ca pentru baza 10). Ce e mai ușor? Să spui dacă becul e aprins (cifra 1) sau stins (cifra 0), sau sau dacă becul din fața ta, aprins, are 60 de watti (cifra 6) sau 70 de watti (cifra 7)? Este incomparabil mai ușor pentru calculatoare să folosească doar două variante. De aceea, ele lucrează în bază 2.
Cu cat echipamentul este mai simplu (știe să detecteze doar două variante), cu atat este mai ieftin. La fel cum un supermarket va angaja o persoană cu 4 clase să măture pe jos, nu un profesor universitar sau un ambasador – e mai ieftin pentru postul respectiv.
Desigur, dacă un calculator înțelege doar cifrele 0 și 1, atunci este nevoie de translatoare, care să traducă toate informațiile (text, imagini, sunete, filme) în succesiuni de 0 și 1, și invers.