Cât face radical din -1?

+11

Răspuns popular : pe lumea asta nu face, pe lumea cealaltă face i.

R este mulțimea numerelor reale (lumea asta). C este mulțimea numerelor compexe (lumea de apoi, care este o extensie a lumii actuale).

Când primești o întrebare, trebuie să ți se precizeze și locul acțiunii.

Radical din -1, în R, “nu face”. Este operatie interzisa. De ce? Pentru că niciun număr real, înmultit cu el insuși, nu devine negativ. Este din cauza regulii semnelor : + * + = +; – * – = +.

Răspuns formal : radical din -1, în R, este o operație ilegală/nepermisă/interzisă (depinde în ce cartier este școala ta).

Radical din -1, în C, este egal cu i. În liceu, încă există profesori pudici, care spun că i pătrat face -1, dar nu te lasă să scrii / spui că radical din -1 este egal cu i. În facultate, se spune lucrurilor pe nume, și “radical din -1 este egal cu i” este pe buzele tutoror.

Chiar și la o întrebare simplă, gen “1 + 1 = ?“, trebuie precizat locul unde se petrece acțiunea. Chiar dacă, aparent, 1 + 1 = 2, oriunde se petrece acțiunea. APROAPE oriunde, de fapt. Pentru că 1 + 1 = 10, în baza 2!

Cine mai folosește baza 2 în ziua de azi? Calculatoarele! Ele se simt cel mai bine când lucrează în baza 2. Mai multe detalii în episodul “Baza 2 – fericirea secretă a calculatoarelor“.

Ofer meditații la Matematică, la prețul de ... (detalii aici)
+11