Te-ai întrebat vreodată de ce ţi se pare greu să rezolvi o problemă de Matematică?
Există probleme şi probleme. Unele sunt aşa de simple, încât le rezolvi dintr-o privire. Altele sunt aşa de complicate încât mulţi matematicieni s-au muncit sute de ani să le rezolve (cum ar fi marea teoremă a lui Fermat).
Este foarte important să înţelegi că majoritatea problemelor sunt simple dacă ştii cum să le abordezi. Trebuie să te concentrezi pe ce ai nevoie să afli şi de unde obţii ce-ţi lipseşte.
Unele probleme aplică o singură formulă. Dacă o ştii, totul e simplu. Dacă nu, tu şi problema o să vă uitaţi unul la altul, în tăcere, ore întregi.
Exemplu: dacă se dau două laturi ale unui triunghi dreptunghic şi se cere a treia, avem o formulă care face legătura între cele 3 laturile unui triunghi dreptunghic. Nu contează care latură se cere calculată, atât timp cât le ştii pe celealte două şi mai ştii şi teorema lui Pitagora. Pitagora, fără să-l pună nimeni, a reuşit să găsească relaţia de legătură între laturile unui triunghi dreptunghic. De fapt, frumuseţea unei teoreme ca aceea a lui Pitagora este că se poate aplica pentru ORICE triunghi dreptunghic, indiferent de cât de mici sau de mari sunt laturile sale. De fapt, Pitagora a descoperit o relaţie nu doar pentru un triunghi dreptunghic, ci o relaţie care este valabila pentru tot neamul de triunghiuri dreptunghice.
Vestea bună este că dacă ştii această teoremă, şi mai ştii să extragi si un radical, acolo, deja ştii să rezolvi orice problemă de genul “Calculaţi ipotenuza unui triunghi dreptunghic, ştiind catetele.”
E încurajator că există pe lume şi probleme care se rezolvă ştiind o singură formulă. Şi mai încurajator este că nu mulţi înţeleg acest lucru, aşa că dacă tu îl înţelegi, atunci o să ai un avantaj competitiv faţă de alţii. Cu alte cuvinte, o să ai şanse mai mari să intri la o facultate la care există mai mult de un concurent per loc.